Hoe ga ik om met verleidingen?
Elke dag maken we veel eet keuzes. En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Bijvoorbeeld geuren, reclame, aanbiedingen of een open koektrommel: het kan je allemaal verleiden om tóch te snacken of snoepen. Het helpt wanneer je bewust bent van de verleidingen die je thuis en buitenshuis tegenkomt.
Weet waarvoor je het doet
Het klinkt heel simpel maar je weet waarvoor je het doet, en je weet wat je doel is. Hou je daar dan ook aan vast. Elke keer als je in de verleiding komt denk daar dan weer steeds aan. op lange termijn wekt dat ook discipline op.

Je huis gezonder inrichten
Hoeveel ongezond en gezond eten heb je in huis? En hoe zichtbaar is het? Jouw huis helpt je tot gezondere keuzes wanneer je veel gezond eten om je heen ziet en het ongezonde juist minder (zichtbaar) aanwezig is.

De verleiding buitenshuis weerstaan
Of je nu op straat bent, op het station of in de bioscoop bijvoorbeeld: de kans is groot dat je allerlei soorten voedsel verleidingen tegenkomt. Hoe ga je om met die verleidingen?

Eten met anderen
De meeste eetmomenten delen we met anderen. Met wie je eet bepaalt in sterke mate wat en hoeveel je eet. Zo kan het zijn dat je meer eet als anderen om je heen dit doen of dat je iets eet omdat bijvoorbeeld je vrienden dat kiezen. Je hebt vaak helemaal niet door dat anderen om je heen je eetgedrag beïnvloeden. Je bewuster worden van het effect dat anderen op jouw eetgedrag kunnen hebben, kan je al helpen om je eetgedrag te verbeteren en aan te passen.
2 tips om gezonder eten makkelijker te maken:
-
Breng je omgeving op de hoogte van je goede eet voornemens en schakel hulptroepen in. Het is veel makkelijker om gezond te eten als familie of vrienden ook gezond eten. Gezond eten is makkelijker én leuker met anderen dan alleen.
-
Ga voor jezelf na in welke situaties je ongewenste eet keuzes maakt en maak een plan om daar mee om te gaan. Bijvoorbeeld: Je ontdekt dat je tijdens het uit eten vaak een dessert neemt omdat anderen dit ook doen, zelfs wanneer je eigenlijk geen honger meer hebt. Dan kun je je hierop voorbereiden door het maken van een ‘als-dan’-plan: Als anderen een dessert nemen en ik heb eigenlijk geen trek meer, dan neem ik een kop koffie of thee.
